| Gratis verzending boven 50 euro |

| Betaal vooraf of achteraf |

| Goede reviews op Google (5/5)⭐ en Trustpilot (4/5)⭐ |

| Voor 17:00 besteld, morgen in huis |

Hoe werkt elektrolyse? Hier de uitleg!

Hoe werkt elektrolyse? Hier de uitleg!

De meeste mensen maken gebruik van een filterpomp en chloor, maar wist je ook dat je gebruik kan maken van zout in plaats van chloor? In deze blog lees je hoe dat werkt!

Intex zoutwatersysteem

De meeste mensen maken gebruik van chloor en dat werkt prima! Maar wellicht wist je niet dat dit ook met zout kon. Een normale filterpomp en een zoutwatersysteem zijn niet gelijk! Mocht je gebruik willen maken van een zoutwatersysteem, dan heb je daar absoluut een andere pomp voor nodig. Twijfel je over de overstap naar zout in plaats van chloor? Lees hier de blog over voor- en nadelen.

Hoe werkt een zoutwatersysteem/elektrolyse?

Het zoutwatersysteem voegt geen chemisch chloor meer toe aan je bad. Het is wel zo dat het zout wat het zoutwatersysteem inbrengt in het water wordt omgezet in chloor. Dat betekent dus dat je in beide gevallen, of je nou een zoutwatersysteem of een normale filterpomp met chloor gebruikt, dus chloor gebruikt. Het grote voordeel van zout is voornamelijk dat dit een veel schonere, gezondere en veiligere variant is om je bad schoon te houden. Check natuurlijk altijd je waterwaardes! Hoeveel het systeem moet afgeven is afhankelijk van het zwemgedrag en het weer.

Pas op, nu gaat het technisch worden, maar dit is precies hoe elektrolyse werkt. Het zoute zwembadwater wordt door de titanium gecoate platen geduwd. Het zoute water is dan voorzien van een lage elektrische lading. De zoutmoleculen worden doormiddel van elektrolyse van elkaar gescheiden en hierdoor ontstaat natrium en chloride. Het chloride wat ontstaan zorgt voor de reinigende werking van het water. Hierdoor ontstaat een onuitputtelijke bron aan chloor ontstaat. Het is dus voldoende om maar één keer per zwemseizoen zout toe te voegen aan het water.

Hoeveel kilo zout heb ik nodig voor mijn bad?

In de handleiding van het zoutwatersysteem staat een tabel met daarin aangegeven hoeveel zout in jouw bad moet. Een makkelijkere manier om te bereken hoeveel zout je nodig hebt is als volgt: deel het aantal liters water in jouw bad door 250. Stel je hebt een bad van 10.000L, dan is de formule: 10.000/250=40kg zout. 

Hoe lang moet de pomp aanblijven en hoe zout wordt het water?

Zo'n zoutwaterpomp mag de 24/7 aan blijven staan. Er zit namelijk een 24-uurstimer op die de afgifte regelt. De chloorwaarde bij een zoutwatersysteem mag tussen de 0,5 en 1 ppm liggen. Test dus regelmatig de waterwaardes. Als er iets niet klopt, dan geeft het systeem een melding. Kom je er niet uit? In deze blog staan de foutcodes beschreven!

Zeewater bevat over het algemeen 40 gram zout per liter. Bij gebruik van een zoutwaterbad wordt gebruik gemaakt van 4 gram zout per liter. Dit is dus 10x minder dan in zeewater! 

Plaats een opmerking